Hypnose is geen hocuspocus

Hypnose is een manier om toegang te krijgen tot je onderbewustzijn

Hypnose is een manier om toegang te krijgen tot je onderbewustzijn. Het onderbewustzijn is het emotionele deel van je brein, het limbisch systeem, waar je herinneringen worden opgeslagen.  Het limbisch systeem is betrokken bij veel van onze gevoelens en emoties, zonder dit deel van het brein zouden wij geen gevoel van verdriet of vreugde kunnen beleven.

Herinneringen aan hoe jij je in het verleden hebt gevoeld worden opgeslagen in de amygdala, een amandelvormige structuur, wat deel uitmaakt van een groter netwerk in je hersenen, het limbisch systeem. Wanneer het gaat om je overleving, zijn je amygdala en het limbisch systeem uiterst belangrijk.

Je onderbewustzijn is je ergens niet bewust van zijn, je denkt, voelt en handelt automatisch. Het automatische gedrag, doen wat je doet of het automatische gevoel van onbehagen, angst, irritatie, leeg voelen of somberheid kan je zo maar overspoelen en je hebt geen idee waarom. Vaak heb je bepaalde automatische gedragingen van jezelf ook niet door, je bent je er niet bewust van terwijl dit wil ten grondslag ligt aan het niet goed in je vel zitten.

Wat is hypnose?

Stel je eens voor dat hypnose een speciale auto is waarmee je kunt reizen door het neurale netwerk van je lichaam of in andere bewoording in je onderbewustzijn.  Jij zit in deze auto achter het stuur, jij hebt de controle en de hypnotherapeut is de navigator zodat je samen door het landschap van de neurale wegen reist met een specifiek doel.  In ons dagelijks leven voornamelijk in de waan van de dag reis je niet vaak bewust af naar je onderbewustzijn, terwijl je wel vaak handelt vanuit dit onbewuste deel van je brein. Het handelen uit onderbewustzijn gaat automatisch en vaak heb je daar geen weet van.

Reis door de 7 chakra's

Hypnose is een middel om bewust te worden van onbewuste processen in je brein waardoor je inzicht krijgt waarom je bepaalde dingen doet of waarom je vaak specifieke gevoelens hebt die je niet goed kunt plaatsen, denk bijvoorbeeld aan onrealistisch angstig zijn zonder dat er ogenschijnlijk een aanwijsbare reden is.

En dan krijg je de bewustwording en inzicht, wat dan?

Dit kan heel persoonlijk zijn en per situatie verschillen, de een heeft genoeg aan het te begrijpen waarom bepaalde ongewenste gedragingen of basisgevoelens zoals bijvoorbeeld onrealistische angsten vandaan komen waardoor het na een paar sessies uit  je systeem verdwijnt. Wat je ook nodig kunt hebben is dat naast je inzicht een positieve suggestie in je onderbewustzijn wordt geplaatst ter vervanging van de overtuiging die je niet dient.

Bijvoorbeeld: Je rookt en je wilt stoppen. Je hebt al veel gedaan en het is je al eens gelukt om er 12 weken van af te blijven. Misschien is het je wel eens gelukt om een paar jaar niet te roken, toen er echter een flinke stresssituatie in je leven kwam ben je toch weer begonnen. Kortom het lijkt nog niet te lukken om te stoppen met roken.

Tijdens de hypnose sessie is het van belang om te achterhalen waarom het onderbewustzijn het  roken als een goed idee heeft vastgezet in het onbewuste deel van je brein. Dit idee wat in het onbewuste deel van je brein is vastgezet is een klein neuraal netwerk waar steeds informatie van A naar B  wordt gestuurd met de boodschap dat roken prima is. De reden kan zijn dat je dit ooit bent gaan doen om erbij te horen. Het onderbewustzijn , dit deel van het brein is altijd gericht op overleven en je veiligheid. Wanneer je bij een groep hoort ben je veiliger dan alleen en zijn je overlevingskansen groter. Deze overtuiging heeft zich vastgezet waardoor het een automatisch gedrag wordt om te roken wanneer je bijvoorbeeld: onveilig voelt, gestrest voelt, rust nodig hebt, voor de gezelligheid met de groep en nog veel meer redenen.

Het neuraal netwerk wat zich heeft vastgezet en wat je niet dient heeft ieder mens in meer of mindere mate. De overtuiging dat roken een goed idee is omdat je in het voorbeeld het ooit hebt gedaan om erbij te horen kan als inzicht niet genoeg zijn. Dan wordt er tijden de hypnose ook een sterke suggestie gegeven, dat je niet meer gaat roken, dit is dan de nieuwe positieve overtuiging i.p.v.  de overtuiging dat roken een goed idee is. Uiteraard worden er tijdens een sessie andere bewoordingen gebruikt dan in deze blog.

Jij bepaalt wat en hoe je verandert

De speciale auto, de hypnose, is een wonderlijk vervoermiddel waarmee je kunt reizen in je onderbewustzijn. Omdat deze wonderlijke auto je brengt in dat deel van je brein waar je toegankelijker bent voor verandering is hypnose zo’n effectief middel om daadwerkelijk tot diepgaande veranderingen te komen. Door hypnose kom jij in verbinding met je onderbewustzijn en nogmaals jij staat aan het stuur ook wanneer je in hypnose bent, jij bepaalt wat en hoe je verandert.

Wil je tot een diepgaande verandering komen en je twijfelt niet meer dan is hypnose wat voor jou.

Wil je van een verslaving af? (suiker, roken etc.)

Wil je minder of geen pijn meer (chronische pijn)

Wil je van je angsten af?

Wil je beter ontspannen?

Mail naar in**@se*********.nl en maak een belafspraak voor meer informatie of hypnose ook in jouw situatie zou kunnen werken.

Welkom

Mijn naam is Erna Bouwhuis en ik help jou op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De kern van persoonlijke ontwikkeling is dat jij weet dat jij je eigen leermeester bent. De coaching is gericht op hoe jij jezelf weer in balans kunt brengen, vanuit balans zijn je gedachten en gevoelens helder en kom je in flow, de staat van moeiteloosheid. Ik help je stressklachten te transformeren naar veerkracht waardoor je weer in balans komt. Balans is niet iets statisch het is een continue beweging en de kunst is om mee te deinen in de beweging vanuit het midden. Wil je op de hoogte blijven van tips en nieuws over balans, zelfontwikkeling, (online) coachtrajecten en trainingen? Klik op de knop hieronder en ontvang gratis een kijkje in de online training ‘Eerste Hulp bij Stressklachten Verbanddoos’.

Liefs, Erna Bouwhuis

Heb jij een pijnlijk en gespannen lichaam van het vele thuiswerken?

Dan is deze yogales de oplossing!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *