Emoties, wie heeft ze niet?

Gelukkig heb je emoties want dat geeft alle kleur aan je leven. Emoties geven je informatie.

Maar wat als emoties je overspoelen, zwaar aanvoelen, druk geven, je letterlijk beroerd laten voelen of dat je juist de leegheid voelt. Mag je deze emoties voelen van jezelf? Of ben je de hele dag bezig deze emoties te onderdrukken, voor weg te lopen door hard te werken, dwangmatig te sporten of iets anders dwangmatig te gaan doen om het maar niet te voelen?

Ik heb het over emoties zoals: angst, woede, irritatie, afkeer, schuldgevoel, schaamte, frustratie of verdriet. Het emotionele deel in je brein en met name de emoties die ik noemde, kosten bakken met energie.

Stressreactie

Deze emoties veroorzaken een hormonale reactie in je lichaam dit is een stressreactie. De belangrijkste hormonen die worden aangemaakt bij
stress zijn de stresshormonen, adrenaline en cortisol. Bij emoties die een
stressreactie veroorzaken kunnen de aangemaakte hormonen urenlang actief blijven waardoor je bijvoorbeeld moeite krijgt met
concentreren en in slaap vallen.

Te lange en te vaak voorkomende stressreacties waardoor het stresshormoon
verhoogd blijft zijn schadelijk voor je fysieke en mentale gezondheid

Emoties veroorzaken grote lichamelijke effecten dit komt omdat zij twee belangrijke
systemen in het lichaam aansturen; het Autonome Zenuwstelsel en het Hormonale
Systeem.

Erna bouwhuis - emoties wie heeft ze niet

Het Autonome Zenuwstelsel

Het Autonome Zenuwstelsel (AZS) regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam zoals: je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling. Over deze functies hoef je niet na te denken en wij kunnen deze processen slechts indirect beïnvloedden.

Het AZS bestaat uit twee regelsystemen met elk een tegengestelde werking, het
sympathische en het parasympaticus. Het sympathische staat voor actie en is het gaspedaal van het lichaam en het parasympaticus staat voor het herstel en is de rem van het lichaam. Het sympathische deel zorgt er voor ervoor dat je wilt vechten of vluchten in levensbedreigende situaties en als het nodig is om te presteren. Het parasympatische deel is verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust.

Altijd aan staan

Langdurig onderdrukken of vermijden van emoties die vreselijk voelen zorgen ervoor dat je niet voldoende herstelt, weer opbouwt en rust krijgt in je systeem. Hierdoor raak je uitgeput of heb je het gevoel altijd aan te staan omdat je continue je gaspedaal ingedrukt houdt, je kan niet meer het gaspedaal loslaten. Je accu laadt niet meer op.

Emoties die vreselijk voelen veroorzaken vaak automatisch gedrag wat je niet dient. Deze emoties zorgen ervoor dat het sympathische deel in je blijft vechten, vluchten of bevriezen. Deze cirkel van gedrag houd je automatisch in stand vaak zonder dat je hiervan bewust bent. Deze cirkel van stressreactie heeft invloed in je lichaam, in je emoties en in je denken en het houdt je weg bij jouw potentieel, de rust en kalmte die je wilt voelen.

Weer grip hebben

Het stil staan bij alle emoties, herkennen en erkennen, inzicht krijgen in hoe jouw cirkel van automatisch gedrag werkt en beter nog hoe je stressreacties kunt stoppen zodat er ruimte ontstaat waardoor je een betere werkzame cirkel creëert die je wel dient, wat zou dat voor jou leven kunnen beteken? Stel je eens voor: dat je weer voelt dat je weer grip hebt, dat jij in de “lead” bent in plaats van dat je energievretende emoties jouw leven bepalen, hoe zou dat zijn? Voelen dat je weer ruimte hebt en toegang tot kalmte, rust en jouw potentieel, dat zou toch geweldig zijn?

Voel je dat dit helemaal bij je past? Dan is het een no-brainer om de ‘Fysieke training stressklachten’ te gaan volgen. Allereerst wordt er in deze training balans gecreëerd in het sympathische en in het parasympatische systeem en dat doe je in deze training niet met praten maar wel met hele gerichte oefeningen.

Deze training wordt in mijn praktijk gegeven in een kleine groep. De dagdelen zijn op vrijdagochtenden: 13,20,27 oktober en 3 en 17 november 2023.

Geef je op voor deze training:

Welkom

Mijn naam is Erna Bouwhuis en ik help jou op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De kern van persoonlijke ontwikkeling is dat jij weet dat jij je eigen leermeester bent. De coaching is gericht op hoe jij jezelf weer in balans kunt brengen, vanuit balans zijn je gedachten en gevoelens helder en kom je in flow, de staat van moeiteloosheid. Ik help je stressklachten te transformeren naar veerkracht waardoor je weer in balans komt. Balans is niet iets statisch het is een continue beweging en de kunst is om mee te deinen in de beweging vanuit het midden. Wil je op de hoogte blijven van tips en nieuws over balans, zelfontwikkeling, (online) coachtrajecten en trainingen? Klik op de knop hieronder en ontvang gratis een kijkje in de online training ‘Eerste Hulp bij Stressklachten Verbanddoos’.

Liefs, Erna Bouwhuis

Heb jij een pijnlijk en gespannen lichaam van het vele thuiswerken?

Dan is deze yogales de oplossing!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *