Wat is waarheid?
“De enige zekerheid die wij hebben is dat wij op een gegeven moment dood gaan”, dit heb ik vaak gedacht maar ook hardop gezegd. Aan deze zekerheid valt niet te tornen. Zou dit betekenen dat het leven ons overkomt en dat wij geen invloed hebben? Is de maakbaarheid en de zekerheid in het leven synoniem aan elkaar? Kan je met zekerheid zeggen dat het leven maakbaar is omdat je de uitkomst precies weet te voorspellen want je hebt je gehouden aan bepaalde stappen/richtlijnen volgens jouw wereldvisie, geloof of wetenschappelijke paradigma’s?
Dat zijn vragen waarop je misschien geen sluitend antwoord vindt of waarvan je met 100% zekerheid kunt zeggen dit is waar. Dan kom je al snel op de vraag wat is waarheid? Ik ben er van overtuigd dat waarheid een dynamisch proces is, wat 100 jaar geleden waar was hoeft nu niet meer waar te zijn. De waarheid is geen statisch begrip en vaak bepaald door het perspectief waaruit je waarneemt. In deze blog neem ik je mee in de vraag of je jouw leven kunt creëren in wat je wilt. Met andere woorden heb je invloed en zo ja hoe dan?
Stel je eens voor dat je geen doelen en geen verlangens meer hebt in je leven. Sta hier eens bij stil en probeer dit in te voelen, neem de tijd. Wat voor gevoel geeft dit? Geeft dit een rustig en vredig gevoel of een machteloos/zinloos gevoel? Zou je hier blij van worden? Of geeft je dit een gevoel een veertje in de wind te zijn en je ziet wel waar je naar toe wordt geblazen want alles is goed.
Staat je lot vast in het leven en heb je dit maar te dragen? Is dit leven het enige leven of kom je steeds terug? Is dit lichaam slechts een voertuig van je bewustzijn en ziel, en ga je na je dood verder?
Maakbaarheid en creatiekracht
Het leven op aarde zoals wij dit kennen heeft vele facetten. Je maakt diepe pijn, droefenis en angsten mee. Daarnaast beleef je ook diepe vreugde, dankbaarheid, liefde en gevoelens van vrede. Een bekend gezegde is: “ieder huisje heeft zijn kruisje”, wat betekend dat iedereen wel moeilijkheden en verdriet meemaakt in zijn leven. Misschien heb ik last van beroepsdeformatie maar tijdens mijn werk binnen de GGZ kwam ik veel mensen tegen die oneindig veel shit hadden meegemaakt en dan krijg je het gevoel dat ellende en problemen niet eerlijk zijn verdeelt. Daarnaast is de mentale veerkracht die je meekrijgt bij de geboorte ook van invloed. Hoe maakbaar is het leven dan?
Wanneer je in diepe rouw bent omdat je een dierbare hebt verloren of je gezondheid kan je niets met het gevoel dat het leven maakbaar is. Het kan gevoelens van irritatie opwekken, verdrietige of kwade gevoelens geven. Kan de maakbaarheid van het leven aanwezig zijn naast wat er op dit moment is, hoe verdrietig het ook is?
Na mijn eerste grote verlieservaring, het overlijden van mijn jongste zusje, reageerde ik met de volgende vraag naar mijn moeder: “worden wij ooit weer gelukkig?” Zij antwoorde met: “dat weet ik niet”. Hoe jong en enorm verdrietig ik toen was, ik was 17, vroeg ik mijzelf dit serieus af omdat naast het grote verdriet mijn verlangen om weer gelukkig te willen zijn heel sterk aanwezig was. Het verlangen om je weer gelukkig te willen voelen is voor mij de levenskracht die je richting geeft en je voort laat gaan. Dit verlangen had niets te maken met dat ik het grote verdriet ontkende of niet wilde voelen. Ik was verdrietig maar wilde ook weer geluk ervaren en dat kan door verdriet er te laten zijn naast de dingen die je weer vreugde geven. Ik geloof daarom dat er altijd een maakbaarheid en creatiekracht aanwezig blijft in wat voor situatie dan ook maar je moet je er wel mee verbinden door iets te willen/te verlangen.
Verlangen
Het verlangen wat ons voort laat gaan, de Levenskracht, de Prana, de Chi, de energie, daar zit de maakbaarheid van ons leven waar je kunt creëren. De maakbaarheid is inherent aan het verlangen wat ons voort laat gaan, het is de levenskracht en de vreugde. Verlangens vertalen zich in doelen wat ons weer richting geeft in plaats van een veertje in de wind te zijn.
Waar je in je leven ook staat of wat je levensstaat ook is er is altijd een verlangen wat ons richting kan geven.
Hoe werkt dit dan wanneer je ernstig ziek bent, een ongeneeslijk ziekte hebt of in een zeer ernstige depressie zit?
Misschien heb je een verlangen om zelf de leiding te nemen in het proces waar je in zit als je ongeneeslijk ziek bent. Misschien wil je geen extra “tijd kopen” om door te gaan met behandelen omdat dit de kwaliteit van jouw leven hard achteruit laat gaan. Je kiest daarom liever voor het alternatief wat je kwaliteit oplevert en geen kwantiteit. Spreek je dan van maakbaarheid?
Ja wat mij betreft wel en noem je dit maakbaarheid. Je kijkt met ongelofelijke moed en met “naakte eerlijkheid”, maar je situatie en dat is acceptatie, zien wat er is. Vanuit daar vraag jij jezelf ten diepste af wat wil ik! Wanneer je dit helder hebt ga je jouw keuzes bepalen en naar leven.
In een ernstige depressie is je waarneming niet helder maar zeer vertroebelt. Je kan zelfs naar de dood verlangen. Dit verlangen heeft niets te maken met dat je niet meer wilt leven, je wilt niet meer leven met deze enorme emotionele pijn en donkerheid. Je wilt dat het stopt. Ben je in staat om ondanks je depressie het verlangen te ervaren naar het willen voelen van rust, vrede en blijdschap in plaats van dat je pijn en donkerheid stopt dan is dit de eerste stap in een andere richting.
Het goed weten wat je wilt en dit ook voor te kunnen stellen, to imagine is het Engelse woord wat zo goed de lading dekt. Iets voor stellen is wat anders dan fantaseren. Het voorstellen kan je doen door te visualiseren wat je wilt, hoe ziet dit er uit, wat zou je anders doen, etc.. Het goed kunnen voorstellen en hier ook naar gaan leven geeft een ander perspectief en richting.
Wanneer een glas voor de helft is gevuld zal de één zeggen, het glas is half leeg en de ander zegt het glas is half vol. Beiden hebben gelijk! Waar zou jij het liefst voor willen kiezen?
Wanneer je stilstaat bij het feit dat alles energie is en met elkaar verbonden is in het energieveld kom je uit op wat ik eerder schreef in het blog: “het onzichtbare, zichtbaar maken”.
“Als jij je aandacht richt en vasthoudt wordt wat je wilt materie, wanneer je er geen aandacht aan schenkt bestaat het niet in de fysieke realiteit en als je aandacht verslapt verdwijnt het weer naar het waar het vandaan komt”.
Je verlangen het gene wat je wilt, de levenskracht, is het gene wat je voort laat gaan.
De maakbaarheid van ons bestaan zit in deze vragen en levenshouding
- Wat wil je echt in dit leven? Wat kom je doen?
- Waar richt jij je op en wat is je doel?
- Hoe kan je er naar leven?
- Wat kan je nu al doen wat hoort bij hoe jij je wilt voelen of wilt bereiken?
- Ga vol in overgave en vertrouwen beginnen om je verlangen vorm te geven.
Tenslotte het leven is eindig maar de reis er naar toe zit “maakbaarheid” in want je kan co-creëren samen met het energieveld, universum, God, de bron, gelang wat in jouw levensvisie past.
Verlangens geven je levenskracht en vuur wat voor vreugde zorgt en wat je voort laat gaan!
Of dit het enige leven is en dat het lichaam slechts een voertuig is van het bewustzijn/ziel vertel ik vanuit mijn persoonlijke ervaring in het volgende blog en Podcast.
Om goed voor te kunnen stellen, to imagine, in wat je zou willen en hoe dit eruit ziet heeft oefening nodig.
In onze 5 daagse retreat gaan wij daar op inzoomen door oefeningen te doen die je bewustzijn vergroten. Jouw brein in de Theta staat brengen, het is de staat die onze brein heeft vlak voordat wij in slaap vallen. Het is ook de staat die je brein heeft tijdens diepe meditatie en ontspanning. Ons intuïtieve en creatieve vermogens zijn dan zeer sterk. Vijf dagen om de tijd te nemen voor jezelf en te investeren in zelfontwikkeling los van alle dagelijks beslommeringen en afleidingen.
0 reacties