Holding space

Holding space blog Selfbalance

Vanochtend ben ik gaan zitten om stil te zijn en een pas op de plaats te maken. De afgelopen weken heb ik meerdere coachtrajecten mogen afsluiten met mooie resultaten. Wanneer ik hierbij stil sta overvalt mij een stil en vreugdevol gevoel omdat ik het zo fijn vind om de ander weer hersteld te zien en in flow.

Zijn deze resultaten tastbaar? Resultaten zoals bijvoorbeeld bij een been wat is hersteld na een periode van gips zijn heel duidelijk en tastbaar. Het aan elkaar groeien is niet zichtbaar maar is het magische resultaat van het ingenieuze proces van botgroei. Uiteindelijk wanneer de breuk is geheeld is dit voelbaar en op de röntgenfoto’s ook zichtbaar.

Hoe zichtbaar zijn resultaten in een coachtraject?

Tijdens het proces van coaching gebeuren er magische dingen die vaak niet gelijk zichtbaar zijn net als bij het proces van de groei van het bot. Het is niet zichtbaar maar er gebeurt wel van alles soms zit het in hele kleine verschuivingen in jouw manier van kijken naar jezelf en de wereld om je heen. Je perspectief verruimen of veranderen zorgt voor grote veranderingen.

Natuurlijk worden er doelen gesteld aan het begin van een coachtraject. Deze doelen verwoorden wat je wilt bereiken en geven richting aan je aandacht. Want wat je immers aandacht geeft groeit! Door duidelijke doelen te stellen maak je de resultaten meetbaar en dus zichtbaar.

De coachklanten komen in de eerste instantie met als doel hun stressreactie te kunnen stoppen, meer rust te ervaren, beter te slapen en dat zij graag energieker willen zijn. Er zijn coachklanten met een burn-out, spanningsklachten, angsten of willen zichzelf verder ontwikkelen.  De resultaten als meer rust ervaren en een stressreactie kunnen stoppen worden tijdens het traject al snel behaald. 

De magische resultaten die niet gelijk zichtbaar zijn maar vaak tot grote veranderingen leiden zijn pas aan het eind van het traject duidelijk. Het zijn vaak niet de dingen die je van te voren als doel hebt gezet maar het zijn de veranderingen die tijdens het proces van coaching ontstaan. Dit is zo mooi want in deze momenten ben je aan het co-creëren, je creëert samen een verandering die blijvend is. Het is geen complete persoonsverandering maar het is een deel van je persoon die tot ontwikkeling komt. Het deel waar ruimte voor wordt gemaakt omdat oude patronen niet meer werken, het deel van je persoonlijkheid wat tot groei mag komen om je leven meer in flow te laten komen.

Voor co-creëren is ruimte nodig. Ruimte in de breedste zin van het woord, niet alleen een fysieke ruimte maar ook een psychologische ruimte. Als coach ben ik verantwoordelijk voor “holding space”.

Holding space betekent voor mij dat ik op het moment van contact compleet aanwezig ben, in contact met mijzelf en met de ander. Op deze manier ontstaat er een energieveld een psychologische ruimte waarin de ander er mag zijn met al zijn emoties, gevoelens, gedachten en vragen waarbij ik mijn niet verbind met een oordeel over wat ik zie. De coachee ontvangt deze ruimte en gebruikt deze ruimte om te onderzoeken, te vertellen, te vragen, te ervaren, te delen en te vertrouwen. Een ruimte creëren, “holding space”, kan er alleen zijn als de coachee zijn vertrouwen schenkt. Het een kan er niet zijn zonder de ander en dan praat je over co-creëren. In de ruimte van “holding space” speelt het magische proces zich af van onzichtbare veranderingen naar zichtbare!

De zichtbare veranderingen van een aantal klanten

Een jonge vrouw die autisme heeft kwam met als doel haar spanningen te verminderen, het volgende heeft zij nog meer bereikt.

 • Ik voel dat ik er weer mag zijn
 • Ik heb meer zelfvertrouwen
 • Ik heb een beter gevoel over mijzelf
 • Ik ben veel milder naar mijzelf toe
 • Ik heb inzicht gekregen hoe ik reageer en waarom dit zo is en kan daarom nu beter een keuze maken in wat ik ga doen.
 • Ik kan mijn spanningen zelf verminderen

Een ondernemer die veel op zijn bord had zowel privé in combinatie met een snel en groot groeiende onderneming. Deze ondernemer had een burn-out

Uiteindelijk heb ik meer behaald dan mijn doel. Het is namelijk zo dat ik zeker de rust weer heb gevonden en meer controle over mijn dagelijkse leven heb, maar daarnaast voel ik me ook weer zelfverzekerder en energieker. Klaar om volgende stappen te maken, maar ook in staat om weer te genieten. Iets wat ik lang gemist heb.  Ik zie dingen weer helder, kan beter met negatieve zaken en tegenslag omgaan, slaap beter, ben weer actiever en opgewekter.  Zo kan ik nog wel even doorgaan”, aldus desbetreffende ondernemer.

Een belangrijk inzicht: “Dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je toelaat/tolereert in je leven, als je daarvanuit gaat handelen geeft dit veel positieve energie. Dit is echt een enorme eye-opener voor me geweest die nog steeds dagelijks van invloed is.

Een jonge vrouw met veel spanningen en een slechte nachtrust, na een kortdurend traject het volgende bereikt

 • Geen ruzies meer en meer intimiteit met partner
 • Oprechte aandacht voor elkaar
 • Meer rust van binnen
 • Goede nachtrust
 • Vertrouwen weer op de goede weg te zitten
 • Absolut meer grip hebben op emoties en kan met meer rust reageren

Hier krijg ik een stil en vreugdevol gevoel van en vind mijn werk prachtig dat ik mee mag creëren  naar iets mooiers.

Ook een coachtraject volgen en jezelf verder ontwikkelen naar magische veranderingen? 

Vraag een inzicht gevend gesprek aan via in**@se*********.nl

Hartelijke groet,  Erna

Holding space betekent;
de ruimte voor iemand anders dragen of openhouden.

Holding space blog Selfbalance

Net als deze stoelen waarin ik vanochtend zat. Deze stoelen zijn open en dragen je en dat doen deze stoelen al bijna 60 jaar in verschillende situaties. Deze stoelen zijn van mijn oom en tante geweest en bij een verhuizing zijn ze naar mijn opa en oma gegaan. Daar stonden de stoelen in de mooie kamer, de kamer die alleen op de zondagen werd gebruikt. Omdat mijn opa en oma, zoals toendertijd gebruikelijk was, bij ons in woonde op de boerderij heb ik heel vaak als kind in deze stoelen gezeten. Nadat mijn oma een nieuw bankstel kreeg gingen de stoelen naar mijn nichtje. Ook zij heeft er jaren plezier van gehad. De stoelen zijn later door mijn nichtje aan haar vriendin gegeven die in die tijd als alleenstaande ouder heel goed meubels kon gebruiken. Ook bij haar en haar gezin hebben deze stoelen lang hun dienst gedaan. Desbetreffende vriendin is onlangs verhuisd  waar er geen ruimte was voor deze stoelen en daarom staan ze nu weer bij ons in de woonkamer.  Wat hebben deze stoelen gedragen en ruimte gegeven, holding space!

Welkom

Mijn naam is Erna Bouwhuis en ik help jou op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. De kern van persoonlijke ontwikkeling is dat jij weet dat jij je eigen leermeester bent. De coaching is gericht op hoe jij jezelf weer in balans kunt brengen, vanuit balans zijn je gedachten en gevoelens helder en kom je in flow, de staat van moeiteloosheid. Ik help je stressklachten te transformeren naar veerkracht waardoor je weer in balans komt. Balans is niet iets statisch het is een continue beweging en de kunst is om mee te deinen in de beweging vanuit het midden. Wil je op de hoogte blijven van tips en nieuws over balans, zelfontwikkeling, (online) coachtrajecten en trainingen? Klik op de knop hieronder en ontvang gratis een kijkje in de online training ‘Eerste Hulp bij Stressklachten Verbanddoos’.

Liefs, Erna Bouwhuis

Heb jij een pijnlijk en gespannen lichaam van het vele thuiswerken?

Dan is deze yogales de oplossing!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *